понедельник, 8 сентября
img

НОВОСТЬ

Як урізноманітнити раціон у травні, що можна мінізувати і що це дасть організму

Як урізноманітнити раціон у травні, що можна мінізувати і що це дасть організму

 

Весна — період оновлення не лише в природі, а й у нашому тілі. У травні з’являється більше свіжої зелені, молодих овочів і дикорослих рослин, які допомагають «перезапустити» обмін речовин, вивести залишки зимової важкої їжі та підтримати організм перед літньою активністю.

 

 Що додати до раціону в травні?

 

1. Дикорослі трави: кропива, щавель, снить, кульбаба, подорожник — джерело хлорофілу, ферментів, вітамінів С, К, заліза, магнію. Їх можна додавати у супи, омлети, смузі або робити на їх основі “зелені соуси”.

2. Перша городня зелень: молода цибуля, часник, шпинат, салати, крес-салат активують травлення, підтримують печінку, а також діють як природні пребіотики.

3. Молоді овочі: редиска, огірки, молодий буряк, капуста — це легка, соковита їжа, яка не перевантажує ШКТ, виводить зайву рідину, очищує шкіру.

4. Яйця від місцевих фермерів: це білок + холін + жиророзчинні вітаміни. Навесні організм особливо добре засвоює натуральний білок у комбінації з зеленню.

5. Натуральні ферментовані продукти: квашена капуста, ферментовані овочі, напої на заквасці (типу натурального квасу або бурякового розсолу) — підтримують мікробіоту, особливо після зимового дефіциту клітковини.

 

Що це дасть організму?

 

• Очищення лімфи та крові

Зелень і дикі трави стимулюють природні механізми детоксикації, що важливо після жирної та крохмалистої зимової їжі.

• Зниження запалень

Антиоксиданти з зелені, буряка та дикоросів допомагають прибрати хронічне запалення, що часто лежить в основі весняної втоми.

• Підтримка печінки та жовчного міхура

Гіркоти у дикорослих травах активують виділення жовчі, що важливо для травлення жирів і виведення токсинів.

• Покращення шкіри й настрою

Завдяки балансу мікробіоти, очищенню організму й вітамінам групи B з зелені, шкіра стає чистішою, а настрій стабільнішим.

 

Що можна мінімізувати влітку?

 

Важкі білки: червоне м’ясо, смажене, жирне — у спеку такі продукти навантажують печінку та серцево-судинну систему. Можна замінити рибою, яйцями, бобовими, ферментованими продуктами.

2. Випічка та цукор: рафіновані солодощі у поєднанні з жарою сприяють гіпоглікемії, потовщенню крові, запальним процесам. Варто замінити на сезонні ягоди, фрукти, натуральні підсолоджувачі.

3. Надмірне соління: коли є багато свіжих овочів — варто скорочувати консервоване, копчене, солоне, щоб не затримувалась рідина в тілі.

4. Надлишок кави й чорного чаю: ці напої зневоднюють. Літній період — час для води з лимоном, трав’яних настоїв, домашнього квасу або м’ятного чаю.

Травень і всі літні місяці можна розглядати як шанс “переналаштувати” тіло м’яко і природно. Усе, що зелене, свіже, зростає на сонці — несе світло і в нас. Зараз саме час ввести цю їжу в меню, щоб увійти в літо енергійно, з легкістю і ясністю в голові.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Самый кровавый период для Горловки.Ваша версия
11 чел. Все 11 лет после 2014-го
10 чел. Весна-лето 2014-го
3 чел. Еще впереди
0 чел. Зима-весна 2022-го
0 чел. Осень 2024-го
0 чел. Весна 2025-го
Всего проголосовали
24 чел.
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else