понедельник, 23 сентября
img

НОВОСТЬ

Лікування та догляд за державні кошти: хто з переселенців може іх отримати

Лікування та догляд за державні кошти: хто з переселенців може іх отримати

В Україні стартує експериментальний проєкт, який дозволить переселенцям похилого віку й людям з інвалідністю отримувати соціальні послуги стаціонарного догляду та підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною». Як взяти у ньому участь для сайту Свої розповіла юристка  «Донбас SOS» Наталія Юрлова.

Йдеться саме про соціальні послуги підтримного проживання та стаціонарного догляду. Це комплекс заходів — від надання квартири чи будинку для проживання до підтримки навичок самообслуговування, допомоги у веденні господарства, навчанні та медичному патронажі. Працюватиме проєкт за принципом «гроші ходять за людиною», а фінансування виділятимуть з бюджету.

«Тут я хочу наголосити, що йдеться саме про соціальні послуги. Це не допомога на проживання, коли людина отримуватиме кошти на картку й зможе використовувати їх, як хоче. Виплата надаватиметься безпосередньо на отримання соціальних послуг».

Триватиме пілотний проєкт до 31 грудня 2025 року.

Хто може отримати соціальні послуги?

Отримати підтримку в рамках проєкту можуть дієздатні внутрішньо переміщені особи похилого віку та люди з інвалідністю (без статусу ВПО):

  • хто залишив або покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру;
  • в яких внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією, житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання) та інформацію про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією.

Як взяти участь у програмі?

Потрібно звертатися до органів соціального захисту населення. Там повідомити про те, що людина хоче взяти участь у програмі й вже потім варто керуватися тим алгоритмом дій, який їм озвучать.

Заяву на отримання соцпослуг розглядатимуть протягом п'яти днів з дати її отримання, а також вивчатимуть індивідуальні потреби заявника. Далі працівник соцзахисту надасть заявнику перелік соціальних послуг, які він може отримати, і допоможе обрати того, хто ці послуги надаватиме.

З постачальником послуг буде укладена угода, після чого людина почне отримувати допомогу. Гроші на оплату цих послуг заявник отримуватиме на банківську карту.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else