среда, 24 апреля
img

НОВОСТЬ

Как украинцам из России выехать в цивилизованные страны после оккупированного Донбасса: тут маршруты

Как украинцам из России выехать в цивилизованные страны после оккупированного Донбасса: тут маршруты

Якими шляхами вони це роблять і хто їм допомагає – розбиралися Свои.

Будуємо маршрут

Найбільше українці прямують до країн Європи. Це пояснюється не лише тим, що європейці консолідувалися у допомозі українцям, надаючи житло, фінансову допомогу, робочі місця. А й тим що у Європі є можливості для маневрів. Не зміг знайти своє місце в Естонії, можна перебратися у Польщу, Німеччину чи будь-яку іншу країну. Про Грузію, Вірменію чи Казахстан такого не скажеш.

У соцмережах українці викладають найпопулярніші маршрути, які долають вони чи їх друзі. Зазвичай відправна точка - окуповані Донецьк чи Луганськ, навіть якщо людину вивезли з Маріуполя, то фільтраційний табір, скоріш за все, вона проходила під Донецьком. З території ОРДЛО людей вивозять до Росії, а там вони обирають свій шлях.

Якщо їхати з Донецька, то дорога буде через Таганрог – Ростов-на-Дону і по прямій на Воронеж. Якщо з Луганська, то через Ізварине на Воронеж і далі по РФ.

Пам'ятайте, що наразі неможливо законно перетнути кордон між Україною та Росією, оскільки ніде не працюють наші прикордонники. Але країни розуміючи, що перед ними українські біженці, закривають очі на цей факт. Тому говоріть про свою ситуацію прикордонникам, якщо виникають складнощі.

Тож українці намагаються покинути Росію наступними шляхами:

  • Воронеж – Псков – Тарту – Таллінн
  • Воронеж – Псков - Санкт-Петербург – Нарва
  • Воронеж – Брянськ – Смоленськ – Рига
  • Воронеж – Москва – Рига
  • Воронеж – Псков – Рига
  • Воронеж – Брянськ – Мінськ чи Могильов (Білорусь) – Рига (Латвія) чи Вільнюс (Литва)
  • Воронеж – Брянськ – Мінськ – Варшава
  • Таганрог – Ростов-на-Дону – Краснодар – Тбілісі
  • Окупований Мелітополь / окупований Бердянськ – Сімферополь – Керч – Краснодар – Тбілісі
  • Окупований Мелітополь / окупований Бердянськ – Сімферополь – Керч – Краснодар – Ростов-на-Дону і далі на Європу

Як виїхати в Естонію

Найбільший запит українців, які знаходяться в Росії, - як виїхати в Естонію. Наразі відкриті три наземні пункти переходу: "Івангород - Нарва", "Кунічіна Гора - Койдула", "Шумілкіно - Лухамаа".

Вважається, що виїзд в Естонію є найлегшим. Наприклад, на кордоні з Латвією чи Білоруссю є випадки, що російські прикордонники не випускають українців, які не мають закордонних паспортів. На кордоні з Естонією такого не зафіксовано. Навіть перевізники, які забирають людей з ОРДЛО чи з "новоокупованих" територій і везуть через Крим, віддають перевагу маршрутам у країни Європи через Естонію, а не транзитом через Білорусь. Так само маршрут працює у звороному напрямку. Наприклад, Варшава чи Таллінн - ОРДЛО.

Однак на який би кордон ви не приїхали, всюди російські прикордонники влаштовують допити. Наприклад, "Новая газета" перед тим, як призупинити свою діяльність, писала, що мешканців України, особливо чоловіків, розпитують про ставлення до війни, чи є у родині чи серед знайомих військові, правоохоронці, ветерани АТО, перевіряють мобільні телефони та переписки у соціальних мережах. Також до допитів можуть підключитися співробітники ФСБ, які починають залякувати пропагандою, мовляв, багато українців навпаки з Європи до Росії їдуть, оскільки тут краще. Стандартні запитання: чому не залишаєтесь в Росії, що ми вам зробили, що ви їдете.

Нарва

Серед трьох КПП між Росією та Естонією, найбільш перевірений "Івангород - Нарва". План дій такий: потрібно дістатися Санкт-Петербурга. У кого немає автомобіля, можна сісти на поїзд Ростов-на-Дону – Санкт-Петербург чи Воронеж – Санкт-Петербург, або на автобус. Дорога триватиме понад 20 годин.

Діставшись міста, добирайтесь автовокзалу. З нього до КПП ходять автобуси та маршрутки. Найдешевший квиток коштує приблизно 2900 рублів (1100 гривень). Час у дорозі: від шести до дев'яти годин.

Крім цього, можна доїхати автомобілем за 4-5 годин (без урахування пробок на кордоні). Перейшовши КПП, у Нарві можна поміняти гривні чи рублі на євро і поїхати в Тарту, Пярну або Таллінн. Для українців проїзд з Нарви до Таллінна безплатний. Опинившись в Естонії ви можете звернутись за допомогою з будь-яких питань за безплатним номером 12-47 або +3726001247.

Також є міжнародний автобус Санкт-Петербург - Таллінн. По маршруту курсують автобуси кількох перевізників. Квитки можна купити за українськими, європейськими або російськими банківськими картками, а також за готівку.

На допомогу українцям працює сайт, де прокладені маршрути та є відповіді, як проходити кордон з тваринами та вирішувати проблеми з документами, якщо такі виникають.

Щоб потрапити в Естонію через КПП "Кунічіна Гора – Койдула" або "Шумілкіно - Лухамаа", потрібно доїхати до Пскова. Звідти з автовокзалів йдуть автобуси у Таллінн і Тарту. Час у дорозі займе до семи годин, проїзд коштуватиме від 700 до 1000 гривень в еквіваленті одній людині.

В Росії є волонтери, які можуть допомогти доїхати до кордону, зібрати гуманітарну допомогу, знайти ліки та (головне) переночувати в Москві, Санкт-Петербурзі чи ще десь на маршруті.

Кому потрібна допомога у Санкт-Петербурзі – шукайте у телеграмі "Питер проездом из Украины в Европу".

Аналогічна група для Москви: "Москва проездом из Украины в Европу", а також є сайт HELPINGTOLEAVE.org.

Ще один варіант – звернутися до організації "Помогаем уехать". У телеграмі є їх чат-бот @helpingtoleave_bot. Пам‘ятайте, ви не зобов‘язані оформляти ніякі документи в РФ та немає законних обмежень на ваш виїзд з території РФ.

 

Латвія, а також Литва, Польща через Білорусь

Є варіанти дістатися Латвії з Росії поїздом, автобусом та автомобілем. Якщо говорити про залізницю, то ходить поїзд Москва – Рига. Проте квиток коштує у середньому 2500 гривень в еквіваленті. Тому найчастіше люди добираються до Пскова, а потім переходять кордон у КПП "Бурачкі – Терехово", "Лудонка – Виентули", "Брунишево – Педедзе". Волонтерів на КПП ви не зустрінете, проте вони є в містах країни та працюють сервіси, які допоможуть знайти житло.

Ще один варіант потрапити у Латвію – поїхати через Білорусь. У Брянську сісти на поїзд до Мінська чи Могильова, а далі на автобусі у Литву чи Латвію. Також через Білорусь можна дістатися Польщі. Проте транзит не завжди спрацьовує і зараз на білорусько-польському кордоні свої черги – білорусам дозволили виїжджати з країни, тому вони користуються цим, аби не попасти під мобілізацію у випадку чого.

Наземні та залізничні КПП на білорусько-польському кордоні працюють у штатному режимі. У Польщу з Мінська можна доїхати автобусом чи поїздом.

Зверніть увагу, що на білорусько-російському кордоні є 10 КПП для громадян України. У Псковській області - "Чорний бруд", "Долосці", "Лобок", у Смоленській області - "Круглівка", "Червона гірка", "Жовтневе", "Добовичка", "Верхова", у Брянській області - "Бєляни", "Червоний камінь".

Якщо вам потрібна допомога, то у Білорусі є волонтерські організації, які допомагають з житлом та іншими потребами. В інстаграмі є спільнота vo_go_bel, телеграм-канал Probono та сайт Probono.by, телеграм-канал bysol: выезд и эвакуация.

Дістатися Європи українці можуть через Білорусь

Грузія

На кордоні Грузії та Росії працює єдиний сухопутний КПП – "Верхній Ларс". Інші перетини кордону – незаконні. Як і всюди російські прикордонники влаштовують допити та перевірку телефонів українців, які залишають Росію. Грузинські прикордонники навпаки, пропускають українців без зайвих питань.

"26 березня ми сіли в автобус до Краснодару, потім – до Тбілісі. На російському кордоні нас допитували: куди та навіщо? Помаринували і відпустили. З нами була шиншила на ім’я Бак. На грузинській митниці запитали, чи є у гризуна паспорт. Ми сказали, що не маємо і що ми - біженці з Маріуполя. Нас без зайвих слів пропустили, - описав свою поїздку один з героїв публікацій Влад Олійник. Разом з вагітною дружиною він прожив в блокадному Маріуполі понад місяць. - На російському кордоні нас мучили допитами не менше як годину, відносились по-скотськи, а на грузинському ми пробули десь п'ять хвилин".

Грузія допомагає українським біженцям з житлом на перший час, надає гуманітарку, також можна звернутися по медичну допомогу.

Каріна та Влад у таборі для біженців у Нікольському

Вірменія та Казахстан

Небайдужі мешканці Вірменії та Казахстану приймають українських біженців, хоча уряди країн ніяк не допомагають людям, які втекли від війни. Навіть статус біженця не надають і впускають до себе при наявності закордонного паспорта. Віза не потрібна, якщо прибувати в країні 90 днів.

Зараз ці країни наповнені людьми, які виїхали з Росії – тими, хто не хоче миритися з політикою Путіна і війною в Україні. Проте не тіште себе надіями, що знаходиться у їхньому середовищі українцю комфортно. Навіть при незгоді з війною в Україні, яку розв'язала Росія, ці люди часто проговорюють пропагандистські наративи. Окрім того, громадяни Казахстану та Вірменії так само споживають російську пропаганду і настільки сильно у політично-військовому плані пов'язані з Росією, що відмовляються бачити те, що відбувається насправді.

Ті ж українці, які прибули у Вірменію чи Казахстан, а таких не більше 500 людей на дві країни, переважно скористувалися літаками.

До Єревану літаки відправляються з Москви, Сочі, Санкт-Петербургу, Самари. В Казахстан можна долетіти та доїхати на поїзді чи автотранспортом.

У Вірменію та Казахстан прибувають зазвичай ті, хто має родичів чи близьких друзів в країні. Вони допомагають не лише з переїздом, а також збирають допомогу для біженців. В Казахстані, наприклад, є instagram-спільнота "Українці в Алмати".

Якщо вам потрібна інша допомога та інформація, ви можете скористатися волонтерською пам'яткою для тих, хто хоче виїхати з Росії в іншу країну.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else