суббота, 4 мая
img

НОВОСТЬ

Відкриття ресторану – особливості організації бізнесу

Відкриття ресторану – особливості організації бізнесу

Пересічному громадянинові може здатися, що відкриття ресторану легка справа. Знайшов приміщення, придбав обладнання, закупив сировину і все – готуй смачні страви та чекай гостей. Та незважаючи на те, що електронний документообіг, різноманітні засоби комунікацій, автоматизація роботи ресторанів та інші сучасні технології значно полегшують ведення бізнесу, відкрити заклад громадського харчування досить складно. Урочистому оголошенню «Ми відкрилися!» передує довгий та трудомісткий підготовчий етап – планування, детальні розрахунки, підбір приміщення, обладнання, персоналу.

Аналіз ринку та визначення концепції

Визначте кількість закладів громадського харчування у вашому місті або районі. Проаналізуйте кожен з них по таких критеріях як напрямок роботи, масштаби діяльності, цільова аудиторія, способи приваблення клієнтів та інші. Далі – слід визначитися з концепцією таким чином, щоб зазнати мінімального впливу конкурентного середовища.

Створіть портрет вашого потенційного клієнта. Оберіть приблизну локацію розташування. Також необхідно визначитися з напрямком діяльності – фастфуд, бістро, ресторан сімейного типу, повсякденний заклад, елітний ресторан, поп-ап (виносний), віртуальний (лише доставка їжі).

Розробка інвест-плану

Навіть якщо ви маєте в розпорядженні значну суму стартового капіталу, слід детально прорахувати фінансову складову вашого бізнесу. Розрахуйте витрати на обладнання, меблі, оренду приміщення, дизайн, рекламу, придбання продуктів та витратних матеріалів, заробітну плату персоналу. Виходячи з цих даних і концепції закладу визначте рентабельність, плановий прибуток, термін окупності. Для розробки об’єктивного детального інвестиційного плану доцільно залучити профільних спеціалістів.

Підготовка документації

Потрібно зареєструвати організаційно-правову форму бізнесу – найчастіше це ФЛП чи ТОВ. Крім того, потрібно отримати дозволи пожежної та санітарно-епідеміологічної служби. Важливе значення має документація внутрішнього обліку. Оптимальний варіант – система автоматизації ресторанного бізнесу, завдяки якій більшість процесів операційної діяльності виконуються автоматично. Все, що потрібно – введення вихідних даних (нові товарні позиції, придбані матеріали, замовленні та інші). Спеціальне програмне забезпечення встановлюється на будь-які електронні пристрої. Власних бізнесу може відстежувати ситуацію дистанційно, усі звіти та аналітика формуються в режимі реального часу.

Підбір персоналу

В першу чергу необхідно підібрати шеф-кухаря та офіціантів. Якість роботи персоналу значним чином впливає на прибутковість закладу. Тому процес підбору необхідно розпочати задовго до відкриття ресторану. Високий рівень кваліфікації, креативність, стресостійкість, вміння працювати в команді – це лише декілька вимог до працівників ресторанного бізнесу. Але праця висококваліфікованого працівника потребує відповідної оплати. Якщо ж ви набираєте початківців, будьте готові до витрат на їх навчання.

Окупність і ризики

При грамотному підході до організації бізнесу термін окупності складає декілька років. У перший рік роботи проект потребуватиме додаткового вкладання коштів. Але якщо по завершенні цього періоду заклад також потребує дотування, потрібно переглянути стратегію роботи. Весь час потрібно працювати над просуванням бізнесу як у мережі інтернет, так і офлайн, створювати власні «фішки» для приваблення відвідувачів.

Експерти вважають, що ресторанний бізнес є досить ризикованим. Приблизно 10% закладів є збитковими. Причиною може бути невдала локація, помилкова концепція, недостатня робота команди. Тому на початкових етапах роботи власник повинен контролювати бізнес в режимі 24/7. Сучасні автоматизовані системи значно полегшують дану задачу. Також рекомендується постійно відслідковувати сучасні тренди та постійно впроваджувати їх у своїй діяльності.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else