четверг, 25 апреля
img

НОВОСТЬ

Умови здійснюється продаж електроенергії непобутовим споживачам

Умови здійснюється продаж електроенергії непобутовим споживачам

На яких умовах здійснюється продаж електроенергії непобутовим споживачам після набуття чинності нових положень Закону України «Про ринок електричної енергії»?

Нові положення Закону України «Про роздрібний ринок електричної енергії» дали змогу українському ринку електричної енергії працювати за ринковим механізмом. Ця модель зарекомендувала себе як економічно ефективна у багатьох країнах Європейського Союзу. Тож, як тепер відбувається продаж електроенергії, на яких умовах співпрацюють постачальники та споживачі?

Фіксовані ціни для населення

Хоча уряд скасував з 1 січня 2021 року пільговий тариф на перші 100 кВт/год, ціна на електроенергію для побутових споживачів все ще фіксується для населення та є нижчою від її собівартості. Проте очікується, що спільно з регулятором НКРЕКП буде розроблений більш ефективний механізм для ціноутворення.

Для непобутових споживачів ціни на електричну енергію є вільними. Тобто енергопостачальник самостійно встановлює тарифи. При цьому він керується Правилами роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), що затверджені відповідною постановою НКРЕКП, а також антимонопольними нормами та положеннями самого Закону.

Як тепер відбувається співпраця

Рішення про підписання договору з тим чи іншим постачальником непобутовий споживач приймає на підставі запропонованих умов. Їх містить комерційна пропозиція на електричну енергію, яка обов’язково має бути опублікованою на офіційному сайті компанії. Враховуючи, що постачальник може самостійно встановлювати різні тарифи для підприємств в залежності від обсягів. Склад та перелік пунктів кожної КП регламентується ПРРЕЕ. Там мають бути зазначені такі моменти:

  • Диференціація тарифів за обсягами споживання, а також періодами доби, якщо є можливість погодинного обліку;
  • Порядок сплати послуг з транспортування та розподілу, які надають відповідні оператори;
  • Механізм та терміни розрахунків;
  • Розмір пені за порушення терміну розрахунку за спожиту енергію;
  • Відповідальність постачальника за неякісне надання послуги та методи компенсації, тощо.

Після ознайомлення з усіма комерційними пропозиціями різних постачальників, непобутовий споживач приймає рішення про підключення до обраної компанії.

Які документи має подати компанія-споживач для підключення?

Це стандартний пакет, який має містити

  • Заяву на приєднання до послуг постачання з вказаною КП;
  • Витяг з ЄДРПОУ;
  • Підтвердження повноважень представника компанії;
  • Інформацію про наявні системи погодинного обліку;
  • ЕІС-коди точок підключення.

У разі зміни постачальника, підприємство-споживач має надати акти звірки та підтвердження відсутності заборгованості перед попереднім партнером.

Можливість зміни та вільного вибору постачальника стало потужним поштовхом до підвищення якості послуг енергопостачання. Також перехід на балансуючий ринок дозволив зробити галузь більш ефективною, створити в ній умови здорової конкуренції як для великих, так і дрібних постачальників.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else