воскресенье, 28 апреля
img

НОВОСТЬ

Як змінився ринок кредитування в Україні на початку 2021 року

Як змінився ринок кредитування в Україні на початку 2021 року

Взаємний вплив споживання і кредитування в Україні стало більш актуальним і очевидним. Особливо це проявляється в умовах діючих в державі антиковідних обмежень, коли кредит на карту без отказа став істотним показником зростання доступності та розвиненості фінансової системи держави. Очевидно, що добробут суспільства знаходиться в повній залежності від можливостей реального сектора економіки, представленого працюють промисловими підприємствами та бізнесом, що діє. При цьому важливо не тільки налагодження виробництва нової, але і здатність підтримувати виготовлення та випуск традиційної для нас продукції.

Можливості населення взяти кредит не тільки гарантують збут. Доступність кредитів стимулює підприємців на нове кредитування для подальшого розвитку ринку виробництва і послуг. Саме так виглядає сьогодні загальна економічна ситуація в Україні в умовах повільно, але неухильно розвивається держави.

Більше кредитів перейшли в онлайн

Очевидна тенденція в реформуванні ринку кредитування в Україні - перехід фінансових установ на онлайн кредитування. Це дозволило не тільки зберегти ринок. Та сама горезвісна цифровізація розширила можливості. Фінансисти стали буквально змагатися один з одним за якість та швидкість надання послуги. Звичайно - вижили найсильніші та саме до них сьогодні приходять клієнти за грошима.

Що сталося зі слабкими? Вони перестали бути привабливими та змушені просто піти з ринку. Банківська реформа природно витіснила надмірно забюрократизовані організації. Але зниження обсягів кредитування при цьому не відбулося. З 2018 року на 30% збільшується кількість виданих населенню кредитів. Число і обсяг кредитів бізнесу, що не допускає дефолтів в минулому, збільшилася на 21%. Тільки відсотки за позиками принесли банкам і небанківським кредитним організаціям понад 15 мільярдів гривень. Значне зниження (близько 2%) спостерігається серед кредитів, непогашених населенням. Сума проблемних кредитів в минулому 2020 року експерти оцінюють в 52%. В цілому українські банки на 54,7% збільшили кредитування малого бізнесу. Явний перекіс став очевидним на користь виробників, представлених підприємствами за участю іноземного капіталу.

На цьому тлі скептицизм експертів викликаю звіти НБУ. Ознак оздоровлення вітчизняної економіки в ситуації, що склалася не простежується. Явний перекіс на користь іноземних виробників говорить, скоріше, про масштабну кризу вітчизняних виробників. Така ситуація в українському кредитуванні - нонсенс. Наслідки чреваті більш очевидним переходом до залежності вітчизняного виробництва від іноземних компаній. Це вимагає негайної зміни ситуації в сторону пріоритетів вітчизняному бізнесу і промисловості.

У всіх країнах, включаючи країни, що розвиваються, зростання ВВП супроводжується зростанням виробництва. Але виробництво неможливо збільшити без збільшення обсягів кредитування. І якщо вітчизняні підприємства і бізнесмени не побачать причин для стимулювання української економіки - вони просто віддадуть перевагу брати кредити за кордоном. А це вже може призвести до дисбалансу вітчизняного кредитування в цілому.

Але до чого тут онлайн кредитування? Відповідь очевидна:

  • збільшення доступності іноземних кредитних іноземних ресурсів,
  • більш висока привабливість західних кредитів коштом значно менших процентних ставок.

Як наш банківський сектор може наздогнати і перегнати конкурентів? Тільки за однієї умови - ліквідацією сформованого в фінансовому секторі дисбалансу. Як досягти бажаних результатів? За допомогою поліпшення і спрощення умов кредитування, пропонованих вітчизняному споживачеві.

Як зробити ринкову нішу споживчого кредитування в Україні більш конкурентоспроможною

Інструментами привабливості споживчих кредитів для вітчизняного бізнесу і населення повинні стати:

  • зниження відсотків за кредитами,
  • скорочення термінів оборотності кредитних фінансових ресурсів,
  • збільшення прибутковості вкладених коштів.

Але на практиці склалася в державі ситуація не веде до стимулювання національної економіки. Купуючи товари іноземних виробників, українці підтримують закордонні компанії та підприємства. Як змінити сформований порядок речей? Відповідь очевидна - купуй українське.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else