суббота, 20 апреля
img

НОВОСТЬ

Next level: як інвестувати в кіберспорт

Next level: як інвестувати в кіберспорт

У липні цього року проходив чемпіонат з відеогри Fortnite, загальний призовий фонд якого становив 30 млн доларів. У змаганні брали участь 100 гравців, а перемогу одержав американський юнак, який отримав винагороду 3 млн доларів.

А виграш українських кіберспортсменів на чемпіонаті CS: GO у квітні 2019 року – 250 тисяч доларів. Минулий рік також приніс перемогу та 125 млн доларів нашим землякам на світовому турнірі по Counter Strike.

Суми призових, які розігруються у кіберспортивних турнірах, зараз порівнянні з виграшами у покері, де один тільки покер-рум PokerStars виплачує переможцям своїх турнірів сотні мільйонів доларів щорічно.

Чи приносить ця діяльність прибуток та чи варто інвестувати у неї гроші? На ці запитання відповідав Іван Данишевський, президент esports.ua, засновник кіберспортивної платформи ESM.one.

 За його словами, геймінг сьогодні – найперспективніший напрямок, бо там, де є нормальний інтернет та змога мати гаджети – грають майже всі. Якщо враховувати мобільні ігри «тетрис» та «лінії», то тільки в нашій країні це близько 20 млн людей, які в них грають. Вони також геймери, але назвати їх фанатами кіберспорту не можна, бо кіберспорт – це трошки інше.

«Дота», «Контрстрайк» найпопулярніші кіберспортивні ігри, в які зараз грають близько 5 млн українських геймерів. Їх кількість постійно зростає, до того ж з'являються нові ігри, що дуже приваблює молодь, котра і є основною частиною гравців. І всі вони вже звикли, що додаткові «плюшки» у грі коштують гроші, тому витрачають приблизно від двохсот до п'ятисот гривень на місяць.

Чи є перспективи у вітчизняних кіберспортсменів

В Україні електронно-спортивні перспективи доволі високі, набагато кращі, ніж в інших. Наші гравці та команди гарно зарекомендували себе на світових чемпіонатах, кількість їх у нас значно вище, та й люди більш працьовиті. Відсутність перспектив у кар'єрі, розвитку у кіберспорті та брак постійних методик тренувань, змушує гравців самостійно вишукувати випадкові методи ведення гри, що іноді веде до програшу. Це, насправді, є великою проблемою, яку потрібно вирішувати.

Хотілось би, щоб в Україні сильні гравці не тільки розвивали персонажів для продажу, щоб було на що жити, а займалися кар'єрним зростанням. Також потрібно встановити системну підготовку справжніх кіберспортсменів, якісь невеличкі чемпіонати, всеукраїнські змагання, щоб був якийсь сенс у цьому.

Як стати помітним геймером

Щоб стати помітним сьогодні достатньо цього тільки забажати. Моніторинг гравців відбувається щільно й талановитого помічають відразу. Але вони (гравці) ще не дуже усвідомлюють, що таке скаутинг. Це зовсім новий ринок, та до нього потрібно «дозріти». Якщо гравець зрозуміє, наскільки він успішний – у нього є шанс стати професіоналом, бо його здібності та рівень у грі, безумовно, помітні відразу.

Тому для тих, хто відточує майстерність, раз за разом перемагає, підіймається на високий рівень – є можливість виходу у великий ігровий світ. Але там вимоги зовсім інші, треба бути комунікабельним, добре розмовляти та бути тямущим, спілкуючись з іншими. Треба налагодити контакти з іншими гравцями, стати незамінним командним гравцем. Тільки тоді є змога піти далі.

На жаль, соціальна активність наших людей мала, і це є серйозною перешкодою для подальшого кар'єрного росту. Цьому вмінню потрібно вчитися, задля цього проводиться велика робота: готуються спеціальні матеріали, проводяться Академії, налагоджено спілкування зі стримерами.

Про геймінгові інвестиції

Для тих, хто прагне інвестувати в геймінг, варто знати та розуміти, що інвестиції будуть довгостроковими, результат може з'явитися майже через 10 років. Це більш тривалі інвестиції, які не припускають миттєвих прибутків.

Але треба зазначити, що у таких інвестицій є багато позитивних моментів:

якщо ти встиг першим вкласти гроші – ти стаєш монополістом;

є можливість отримати 1000% річних замість 10%;

увійти до історії як першовідкривач, зробивши те, що ніхто до тебе не робив.

Вже велика кількість країн почали рухатися у цьому напрямку, наприклад, це Олімпійський комітет, FIFA та інші, але зараз ще є можливість створити це першими, доки конкуренція зовсім невелика. Зробити Світовий чемпіонат – реальність, але для цього повинні бути й великі стратегічні інвестиції, та підтримка країни.

Про перспективи для інвесторів в Україні

Інвестори в нашій країни звикли вкладати гроші у традиційні галузі: сільськогосподарські, будівництво та таке інше. А що таке кіберспорт – не розуміють, тому й не інвестують у цю дуже перспективну галузь. В інших країнах, наприклад, Близького Сходу, інвестори вкладають гроші не тільки в нафтову промисловість, яка дає прибуток, а й у нові компанії, IT-розробки, все, що на зараз нове та різне. Тому й результати у них інші: різні та перспективніші.

На цей час у нас в країні є сенс вкладатись у ті проекти, котрі вже існують – це реклама, аналітика, турнірні платформи та навчання гравців.

На власному ринку гравців конкуренція майже відсутня. Зараз частина талановитих українців вимушені грати в інших країнах, заробляючи там гроші. Нашу збірну ми збираємо на декілька днів, вони відіграють та знову роз'їжджаються.

Нашим та іноземним командам для тренування потрібні спеціальні тренувальні зони і наша країна з її дешевою інфраструктурою, інтернетом, арендою та персоналом була б ідеальним місцем для цього. Під такі проекти та суміжні напрямки варто вкладати гроші, тільки потрібна ініціатива від інвесторів. Якщо вони зрозуміють перспективу – український кіберспорт стане відомим на весь світ.

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else