четверг, 18 апреля
img

НОВОСТЬ

Які є схеми корпоративного шахрайства?

Які є схеми корпоративного шахрайства?

1. Невраховане виробництво.

Спочатку завищені технологічні норми витрат сировини призводять до накопичення надлишків неврахованої сировини і отримання на виході, відповідно, не облікованої готової продукції. Наприклад, алкогольна промисловість (зерно - спирт - лікеро-горілчані вироби). Реалізація неврахованої продукції - це вже справа техніки, тим більше вивезти товар з території виробництва можна і на особистому транспорті.

2. Списання та повторна закупівля.

Схема така: спочатку відбувається реальна закупівля, потім списання (частина - реальне, частина - фіктивне), потім ще одна закупівля (фіктивна).

Схожий розвиток цієї ж схеми: основне обладнання (верстати, механізми, машини) списується як неналежне, вивозиться за кордон, а потім завозиться під виглядом нового. Роль «закордону» може виконувати й інша область всередині країни.

Реєстрація ТОВ

3. Приписка і пересортиця.

Досить популярна і проста схема, при якій, наприклад, поліграфічна продукція стандартної якості «бракується» і продається як некондинаційна за зниженими цінами компанії-реалізатора продукції, а потім продається на ринку як товар належної якості.

4. «Заряджені» тендери.

Чи не новиною є те, що переможці тендерів зазвичай заздалегідь відомі. Для того щоб переможцем тендеру була потрібна компанія, є кілька механізмів, наприклад, зниження реальної конкуренції. Тобто, інформація про тендер публікується в досить обмежених обсягах, створюються штучні складності в переліку необхідних документів, даються надто стислі терміни для подання тендерних пропозицій. Якщо тендер проводиться за принципом електронних торгів - організатори просто не реєструють незалежних учасників тендеру, пояснюючи це технічними збоями. Також часто використання «підставних» учасників - своїх фірм, які беруть участь в тендері без наміру виграти, а тільки для «масовки».

5. «Кишеньковий» бізнес.

Зазвичай при такій схемі директор з постачання закуповує товар у «своєї» фірми-постачальника (оформленої на родичів або друзів), директор по персоналу співпрацює зі «своїм» HR-агенством, фінансовий директор співпрацює зі «своєю» фінансовою компанією.

6. Махінації в будівельних роботах.

Будівельна сфера займає одну з лідируючих позицій за рівнем розвитку корпоративного шахрайства.

Найбільш часто підрядники в тандемі з замовниками приписують обсяги, списують дорожчі, а використовують більш дешеві товари, завищують площу прихованих робіт, які неможливо перевірити, необґрунтовано застосовують приймають завищені коефіцієнти і т.д. Кожен замовник або генпідрядник знає, що при будівництві коригування кошторисів виходять не тільки природним шляхом, а й внаслідок корпоративного шахрайства, тому на будівельних об'єктах контроль за підрядниками здійснюється досить жорстко.

7. «Відкати».

Схема настільки використовувана і популярна, що навряд чи варто зупинятися на ній докладно. Варіантів тут багато: покупка за явно завищеними цінами, надання окремим клієнтам більш низьких цін, більш високих знижок, підкуп співробітників, «зворотні відкати».

Пройшов майже рік з часу канонічної історії, коли компанія Volkswagen зізналася в фальсифікації екологічних тестів, після чого виконавчому директору автомобільного гіганта довелося піти у відставку.

У бізнес-школах MBA в якості найбільш яскравого прикладу корпоративного шахрайства розглядають історію енергетичної компанії Enron, яка була одним з провідних гравців на даному ринку. Менеджери Enron систематично підробляли свою фінансову звітність і умисно, цілеспрямовано обманювали своїх клієнтів, службовців і інвесторів.

Викладач Єльської школи менеджменту Девід Бах на сторінках авторитетного видання Financial Times пише про те, що більшість гучних корпоративних конфліктів відбуваються через халатність, і значно рідше через навмисного шахрайства. І з цією думкою не можна не погодитися.

Виходячи з вищевикладеного, можна відзначити, що, на жаль, на даному етапі становлення українського бізнесу, корпоративне шахрайство розвинене досить сильно, і, що найприкріше, серед менеджерів компаній - осіб, які, здавалося б, повинні викликати найбільшу довіру у власників компаній і бути опорою бізнесу.

Для недопущення можливості корпоративного шахрайства менеджменту необхідно проводити ретельну перевірку при прийомі керівників на роботу, чітко прописувати в трудовому контракті і посадових інструкціях повноваження, компетенцію і відповідальність, розділяти фінансові потоки між декількома особами, проводити якісний аудит.

Ще в 2014 році вступив в силу ряд змін, в тому числі в КЗпП України, якими посилена матеріальна відповідальність менеджменту компаній (директор, голова дирекції, член виконавчого органу, наглядової ради, голова ревкомісії).

Ці особи несуть матеріальну відповідальність у повному обсязі заподіяної шкоди, а не в розмірі середньомісячного заробітку, як це було до цього. Однак хоч законодавчо і прописана можливість стягнення з директорів заподіяної ними шкоди, але на практиці подібна можливість виливається в затяжний судовий процес зі складною доказовою базою з боку власників компанії і «незаконністю» і «порушенням» трудових прав директора.

Судова практика з цього питання знаходиться в стадії формування, і рішення по кожній конкретній справі залежить від фактичних обставин, документальних і показань свідків підтверджень. Сама наявність подібного механізму вселяє певний оптимізм, проте такі процеси як корпоративне шахрайство завжди краще попереджати, ніж вирішувати.

Юридична фірма «ПАТРІОТ»

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else