суббота, 27 апреля
img

НОВОСТЬ

Вирощування сої в Україні: оптимальні умови та норми посіву

Вирощування сої в Україні: оптимальні умови та норми посіву

Не секрет, що соя є досить непримхливою сільськогосподарською культурою, а отже – не потребує особливих умов зростання. Для неї необхідна лише достатня кількість тепла, світла та вологи. При цьому врожайність даної бобової культури все-таки залежить від ряду певних факторів, а технологія вирощування сої має свої специфічні особливості. Тому для більш продуктивного виробництва необхідно якомога детальніше розібратися в усіх тонкощах цього процесу. Про це ми й поговоримо далі.

Де найкраще сіяти сою?

Для того, щоб зібрати максимальний урожай сої, важливо враховувати індивідуальні фактори щодо посіву та розвитку даної культури. Урожайність поля, яке будуть засівати соєю, значною мірою обумовлюється типом ґрунту. Зазвичай соя добре зростає майже на усіх типах ґрунту. Проте:

  • найкращим варіантом для вирощування сої буде добре дренований, багатий на органічні речовини, суглинистий ґрунт з кислотністю в діапазоні від 6.0 до 7.5 pH;
  • значно погіршують процес сходження насіння засолені та натрієві ґрунти;
  • занадто кислий ґрунт (від 4.5 pH і нижче) є токсичним для даної сільськогосподарської культури через високий вміст марганцю та алюмінію;
  • поля з лужним середовищем (від 8 pH і вище), збіднені на цинк та залізо, не забезпечать для сої достатньої кількості, важливих для зростання, мікроелементів.

Варто зазначити, що сою краще засівати на полях без бур’янів, де попередньо зростали озима пшениця, ярий ячмінь, кукурудза на силос тощо. Такі поля створюють сприятливі умови для накопичення вологи та зменшення кількості рослин-паразитів. В Україні цю  культуру вирощують в усіх природно-кліматичних зонах, проте оптимальним варіантом все ж є лісостеп.

Оптимальний час для посіву сої

Сіяти сою варто тоді, коли ґрунт добре прогріється. Оптимальна температура ґрунту при цьому повинна становити +10-15 °C. Зазвичай такі температурні умови настають в кінці квітня або на початку травня. Якщо температурний режим не досягнуто – насіння проростає слабо, а паростки при цьому пошкоджуються навіть при мінімальних весняних заморозках. Тому, пізні сорти сої висівають першими, а вже потім –  середні та ранні. Посів сої у пізніший час веде за собою скорочення стебел рослини та зменшення кількості стручків, що в майбутньому відображається на обсягах врожайності в сторону зменшення.

Норми висіву сої

Щоб обрати норму висіву необхідно володіти інформацією про вологість ґрунту, наявність в ньому поживних речовин, його засміченість, якість насіння для висіву тощо. Всі ці дані важливі для розуміння росту та розвитку рослин. У вологих природно-кліматичних зонах можна висівати сою досить щільно, тому що конкуренція за воду відсутня. Проте у посушливих регіонах варто засівати негусто, для того, щоб рослини не відчували дефіциту вологи. Приблизно показники висіву матимуть такий кількісний обсяг:

  • Лісостеп та Полісся – від 400 до 550 тис/га (коригується рівнем зволоженості ґрунту);
  • Степ – від 300 до 450 тис/га.

Норма висіву сої в кілограмах визначається залежно від маси насіння та якості.  Її середні показники варіюються від 70 до 130 кг/га.

Де можна вигідно придбати сою в Україні?

Щоб вигідно придбати сою в Україні рекомендуємо порівняти ціни та умови різних постачальників, щоб обрати оптимальну для Вас пропозицію.

Якісне насіння сої під Раундап, за доступними цінами, можна придбати в аграрному інтернет-магазині Агро Піонер. Тут є можливість замовити мішки як по 50 кг так і біг-беги по 1000 кг. Продаж стартує від одного мішка. Агро Піонер – надійний помічник у виборі сертифікованого посівного матеріалу. Завітайте на сайт і переконайтесь в цьому самі!

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else