пятница, 3 мая
img

НОВОСТЬ

Ремонт ноутбуків і комп'ютерів - звичайна справа

Ремонт ноутбуків і комп'ютерів - звичайна справа

Були часи, коли комп'ютери були для широкого кола користувачів тільки загадковими чорними ящиками, які працюють якимось чарівним чином, а ноутбуки - так взагалі були дивом техніки: такий маленький - а вже повноцінний комп'ютер. А сьогодні, в 2016 році, вже нікого не здивуєш персональним комп'ютером, який вміщується на долоні. Ті ж смартфони - вже самі по собі тонкі компактні пристрої, але мнотіе не знають, що електронна плата більшості смартфонів розміром всього кілька сантиметрів. При тому, що з обчислювальної потужності ці сучасні малятка спокійно обставлять повноцінний комп'ютер 15-річної давності.

Стрімкий розвиток ринку споживчої електроніки та інтернету надав можливість кожному добре розбиратися в пристрої і обслуговуванні комп'ютерної техніки, власноруч збирати і модернізувати комп'ютери. Ремонт комп'ютерів перестав бути прерогативою сервісних центрів і став швидше розвагою радіоаматорів. Оскільки сьогодні можна навіть гарну освіту отримати з правильних джерел в інтернеті, то вивчити тему пристрої та обслуговування комп'ютерів не складає труднощів.

Більшість поломок комп'ютерів і ноутбуків доводиться на несправності схем живлення. Що не дивно, так як окремі компоненти постійно працюють зі струмами в десятки ампер і добре нагріваються при цьому, а багато електронні комплектуючі мають властивість з часом старіти. Для стаціонарних комп'ютерів (системних блоків) класична несправність - зіпсовані конденсатори (електролітичні конденсатори при цьому здуваються). Це недорогі деталі, і їх заміною на нові ремонт часто і закінчується. З ноутбуками дещо складніше, оскільки ремонт їх ланцюгів харчування зазвичай пов'язаний із заміною дрібних SMD-компонентів або чіпа - контролера харчування, тут вже звичайним паяльником не обійтися, потрібно більш професійне обладнання.

Тіпічная причина поломок блоків живлення - погана якість харчування електромережі, а саме - скачки напруги. Джерела безперебійного живлення добре рятують комп'ютери від цієї біди, але іноді приймають удар на себе і гинуть смертю хоробрих. Правда, в бесперебойніка частіше виходить з ладу сам акумулятор, просто від старості. Але ремонт ІБП може також стосуватися і схеми управління живленням.

А ось причини поломок ноутбуків часто бувають пов'язані з перегрівом компонентів. Власники ноутбуків знають, як добре нагрівається блок живлення (чорна десятисантиметровими коробочка на шнурку, який встромляється в розетку) - його поверхню при зовнішньої кімнатній температурі може прогріватися до 45-50 градусів. А тепер, на хвилинку: температура роботи процесора ноутбука в нормальному режимі - 60-70 градусів Цельсія. І це за умови, що система охолодження працює справно і не забита пилом. А пилом вона забивається постійно.

В умовах звичайної квартири або офісу чистка ноутбука необхідна раз в рік-два. Чистити його потрібно набагато частіше, якщо в будинку живуть коти або собаки - їх господарі в курсі, скільки вовни може виробляти тварина і залишати її на всіх поверхнях по всій квартирі. Система охолодження (вентиляції) ноутбука прекрасно засмоктує в себе цей пил і шерсть, і витягти її зсередини ноутбука вельми проблематично - для цього потрібно майже повністю розбирати устройство.

Контролювати температуру процесора, відеокарти, схеми харчування, жорсткого диска, оперативної пам'яті і декількох інших елементів легко за допомогою сервісних програм, наприклад - AIDA64 (яка колись була відома під ім'ям Everest). У кожному з названих вище елементів є датчик температури, і ви можете побачити поточне значення всіх температур прямо на екрані вашого ноутбука. І якщо якесь значення піднімається (навіть тимчасово) вище 70 градусів - це вже привід для занепокоєння і профілактичного чищення ноутбука. А якщо температура досягає 80-85 - таким ноутбуком краще не користуватися, краще відразу нести в сервіс зі скаргою на перегрів. Якщо цього не зробити, процесор або відеокарта можуть просто перегоріти - а цього краще не допускати.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else