суббота, 27 апреля
img

НОВОСТЬ

Програмовані модулі, навчальні роботи, набори для дослідів — обладнання для STEAM

Програмовані модулі, навчальні роботи, набори для дослідів — обладнання для STEAM

Стем лабораторія в школі: вимоги МОН щодо оснащення кабінетів

Підбір навчального обладнання для стем часто стає новим та незвичним процесом для більшості вітчизняних вчителів. Це не дивно, адже в Україні про принципи STEM-освіти та необхідність стем лабораторії в кожній школі заговорили порівняно недавно. Тому пропонуємо детально розглянути наступні питання, актуальні для кожного педагога: яка філософія STEM, що потрібно для її реалізації на практиці та у якого постачальника купити обладнання для кабінету стем?

Що таке STEM і STEAM

Передусім визначимося, що таке STEM освіта? STEM — акронім, утворений із перших літер основних видів діяльності згідно з цим способом навчання, а саме:

-S — наука: фізика, хімія, біологія, географія (Science)

-T — технології (Technology)

-E — інженерія (Engineering)

-M — математика (Maths)

Іноді цей напрям називають ще STEAM — саме такий акронім утворюється, якщо до перерахованих вище компонентів додати ще й творчу складову (Art).

Отже, стем освіта не є синонімом «технічні науки», це набагато ширше поняття. Такий підхід передбачає комплексне вивчення дисциплін природничо-математичного циклу, програмування й кодування, конструювання та практичне розуміння природних процесів у повсякденному житті кожної людини.

Все для стем освіти — досвід зарубіжних шкіл

Цей напрям давно поширений у світі та має вже доведену ефективність на прикладі найбільш розвинених країн. Лідером STEM галузі є США — саме тут студенти, школярі та навіть дошкільнята вже багато років навчаються за філософією STEM. Таку освіту також обрали за основу Канада, Великобританія, Франція, Австралія, Китай, Гонконг, Індія, Сінгапур, Туреччина, Катар, Філіппіни та багато інших країн Європи, Азії, Африки.

В чому причина такої популярності нової концепції, основаної на інноваціях, експериментах і проведенню практичних науково-дослідниих проєктів, орієнтованих на розв’язання повсякденних проблем?

По-перше, це відкриває школярам чудові можливості для подальшого професійного розвитку. На міжнародному ринку праці STEM-спеціаліст має набагато більше шансів отримати високооплачувану роботу в перспективній галузі.

По-друге, за STEM — майбутнє, адже зараз багато професій, які раніше були популярними й затребуваними, вже не актуальні. Їх змінюють професії, пов’язані з наукою, високими технологіями, інжинірингом — причому не окремо одна від одної, а тісно переплітаючись (наприклад, біоінженерія: біологія, програмування, інженерія, математика, медицина). Саме до цього і готує шкільна стем освіта.

По-третє, це дуже актуально для розв’язання нагальних проблем людства:

-глобальних: зміна клімату, екологія, альтернативні джерела енергії, дослідження космосу;

-актуальних для кожного особисто: планування забудови міст, переробка сміття, виготовлення біопалива тощо.

Стем кабінет в Новій Українській Школі

Впровадження шкільної STEM освіти неможливе без створення спеціально організованих приміщень і закупівлі обладнання для стем лабораторії — щоб учні мали можливість проводити практичні досліди й проєкти, знайомитися з віртуальною реальністю та опановувати нові практичні навички.

Щоб полегшити для шкіл це завдання, Міністерство освіти й науки України пропонує вже готовий перелік навчальних засобів, техніки, програмного забезпечення, керуючись яким можна обладнати стем-лабораторію будь-якого навчального закладу (Наказ МОН №574 від 29.04.2020).

До цього переліку входять:

-3D-техніка: принтер, сканер, ручки (та витратні матеріали).

-Цифрові лазерні, фрезерувальні та токарні верстати з відповідним програмним управлінням.

-Програмовані електронні модулі (мікроконтролери, виконавчі механізми, датчики, програмне забезпечення).

-Навчальні роботи відповідно до віку школярів та тренувальні поля для робототехніки.

-Обладнана фото-відео студія (для навчання фото-, відеозйомці, монтажу, обробці звуку та відео).

-Сучасні мехатронні системи та станції, які діють за принципом поєднання механіки та електроніки.

-Набори для моделювання та конструювання, на прикладі яких учні досліджують можливості різних типів з’єднання деталей.

-Система віртуальної реальності в комплекті зі спеціальним програмним забезпеченням для навчання, що робить можливим використання технології доповненої та віртуальної реальності та надає доступ до новітніх технологій.

Де купити обладнання для стем лабораторії

Самостійно займатися підбором такого обладнання сучасному українському вчителю досить важко: такі навчальні засоби й техніка є принципово новими. Практичний вихід, що допоможе зекономити час і кошти, — обрати постачальника з комплексним підходом до оснащення шкільних кабінетів. Наприклад, компанію B-Pro, яка пропонує допомогу спеціалістів власного відділу методичної підтримки та проводить навчання вчителів.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else