суббота, 20 апреля
img

НОВОСТЬ

Українська вишиванка: різноманітність вишиванок по регіонах

Українська вишиванка: різноманітність вишиванок по регіонах

Вишиванка — традиційний символ української культури, котрий сьогодні возродився знову. Цікаво, що кожен куточок нашої країни славиться своїми унікальними вишиванками. Вони відрізняються за кольором, орнаментів і візерунком. Ми розповіли якомога повніше про різноманітність вишиванок по регіонах в нашій статті.

Поліська вишиванка

Купити чоловічу вишиванку з поліською вишивкою варто тим, кому подобаються прості, але в той же час вишукані і автентичні вироби. Характерною особливістю вишивки є стриманість ліній, геометричні візерунки, відсутність деталізованості. Разом з тим вона виглядає яскравою і контрастною завдяки тому, що в ній переважають нитки червоного кольору.

Геометричний орнамент є одним з найдавніших. Наші предки наділяли його магічними властивостями. Найчастіше зустрічаються ромби, квадрати, хрести, лінії. Також в поліській вишивці зустрічаються рослинні мотиви: барвінок, що символізує пам'ять, калина — символ дівоцтва, дерево, як символ роду, листя дуба, як ознака чоловічої сили, виноград, як символ добра і багато інших.

Слобожанська вишиванка

Сорочки, які вишивалися на Слобожанщині, були найбільш автентичними і самобутніми, несхожими на ті, які виготовлялись в інших регіонах України. Обумовлено це тим, що великий вплив на культуру цього регіону зробила Російська імперія.

Слобожанська вишиванка має такі характерні особливості:

техніка білим по білому;

приглушені відтінки ниток;

рослинний і рослинно-геометричний орнамент;

техніка вибивання по тканині.

Орнамент ніс в собі певну закодовану інформацію. Розглядаючи його особливості, не можна не відзначити такий елемент, як свастика. Наші предки наділяли цей знак тільки позитивним значенням, визначали його як щось дуже світле і сонячне.

Лівостороння свастика символізувала собою духовне полум'я, а правобічна — знак сімейного вогнища.

Буковинська вишиванка

Буковинську вишиванку в народі часто називають «ляпанкой». А все тому що в ній поєднується велика кількість кольорів. Яскрава і колоритна, вона є однією з найпопулярніших на Україні. Вишиванка дитяча з буковинським орнаментом представлена ​​в інтернет-магазині Etnodim.

Характерною рисою вишиванки є те, що для її прикраси використовується бісер. Він значно збільшує вагу виробу. Окремі сорочки можуть важити до 10 кілограм!

Колірна гамма охоплює собою практично всю веселку, а іноді навіть виходить за її межі. Але в ній переважають такі відтінки, як бордовий, жовтий, зелений і синій. Що цікаво, червоний колір, який є найбільш популярним, в буковинській вишиванці зустрічається рідко і в невеликій кількості.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else