среда, 24 апреля
img

НОВОСТЬ

Правильний порядок оформлення дарування: як оформити дарчу на квартиру?

Правильний порядок оформлення дарування: як оформити дарчу на квартиру?

Всі юридичні операції з житловою та нежитловою нерухомістю вимагають особливої ​​уваги та тільки професійного підходу. Обумовлено це тим, що, прості на вигляд процедури, насправді мають безліч «підводних каменів» та найменші помилки можуть привести до дуже плачевних результатів. Процедура дарування, в даному випадку, яскравий тому приклад.

Хто може оформити дарчу на квартиру?

Згідно чинному законодавству, будь-який дієздатний громадянин може подарувати свій об'єкт нерухомості особисто або за дорученням. Само по собі зрозуміло, що такий документ повинен бути правильно оформлений у нотаріуса та мати власний підпис самого дарувальника. Дарча на квартиру повинна відповідати таким вимогам:

  • Об'єкт дарування повинен бути в повній власності того, хто збирається його подарувати. Тобто, передавати у власність об'єкт житлової нерухомості за таким принципом можна тільки в тому випадку, якщо він приватизований, на руках повинні бути всі підтверджуючі документи.
  • Дарувальник повинен бути дієздатним громадянином.

Дарувати об'єкт житлової нерухомості можна як фізичній, так та юридичній особі. Сюди ж слід віднести неповнолітніх та громадян інших країн. Як показує практика, найчастіше такі операції здійснюються між близькими родичами. Слід зазначити те, що в такому разі податок на дарування буде мінімальним.

Перелік необхідних документів

Щоб укласти договір, потрібно мати на руках такі документи:

  • паспорт, ідентифікаційний код;
  • правовстановлюючі папери на житловий об'єкт;
  • технічний паспорт;
  • якщо угода передбачається між родичами, то документи, які підтверджують родинні зв'язки;
  • якщо квартира знаходиться в іпотеці, то відповідні документи (договір кредитування, квитанції про виплати).

Попередньо краще звернутися за консультацією до юриста, який перевірить пакет документів та підкаже, що саме упущено, якщо таке має місце. Так буде зекономлено час та кошти.

Якщо вас цікавить що таке дарча на квартиру ціна оформлення якої залежить від індивідуальних факторів, то актуальну та достовірну інформацію ви знайдете на сайті DOM.RIA. Тут же ви знайдете оголошення про продаж та оренду житла. При цьому більшість об'єктів перевіряються інспекторами, які використовуючи камеру з круговим оглядом знімали їх стан. Якщо розглядати сайти, що працюють в сфері нерухомості то DOM.RIA №1 серед конкурентів.

Правильне складання договору

За даним юридичним документом може бути дві сторони – дарувальник та обдаровуваний. Саме ці особи (фізичні або юридичні) укладають між собою договір, згідно з яким дарувальник передає в повне володіння відразу ж або через деякий час житловий об'єкт.

Слід зазначити, що такий юридичний документ передбачає виключно безоплатну передачу об'єкта. Якщо ж в умовах прописані інші фактори, наприклад, сплата боргу по комунальних платіжках, виплата іпотеки, то в такому випадку це вже не договір дарування.

У складеному договорі обов'язково повинні бути присутніми такі дані:

  • ПІБ того, хто буде дарувати квартиру, його паспортні дані, адреса прописки та адреса фактичного проживання, якщо вони не збігаються.
  • ПІБ того, хто буде виступати в якості обдаровуваного, також його паспортні дані, адреса фактичного проживання та реєстрації.
  • Письмовий опис того, що саме є об'єктом дарування (будинок, квартира, об'єкт житлової нерухомості іншого конструкційного типу) та точна вказівка ​​його місця розташування.
  • Документи, які підтверджують права на володіння об'єктом нерухомості дарувальником. Сюди можна віднести договір купівлі-продажу, документ, який підтверджує право на володіння об'єктом в результаті вступу в право спадщини.

У деяких випадках в договорі на дарування може вказуватися оціночна вартість об'єкта дарування, але це не є обов'язковим фактором.

На яких підставах можуть відмовити та що в такому випадку робити?

Відмовити в оформленні дарчої на об'єкт житлової нерухомості можуть в таких випадках:

  • якщо одним з учасників виступає недієздатна особа;
  • якщо дарувальник помер до видачі документів на право власності обдаровуваного;
  • якщо квартира знаходиться в заставі;
  • якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває в іпотеці – в даному випадку це не обов'язковий фактор, але цілком ймовірний.

У таких випадках слід усунути фактори, які призвели до порушення або звернутися за консультацією до юриста.

Висновок

Передача квартири в право власності іншій юридичній або фізичній особі за договором дарування це один з найпростіших способів. Однак, слід пам'ятати, що такі домовленості обов'язково повинні оформлятися в письмовому вигляді, реєструватися у відповідних відомствах, та потрібно оплата державного мита. Зробити це все можна, звернувшись до нотаріуса, так буде зекономлена маса часу та не допущені помилки.

 

atnt Размещение материалов gorlovka.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта города Горловки оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

img

ОПРОС МНЕНИЯ

Закончится ли в 2024 году война?
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn
Новости Славянска
else