пятница, 26 апреля

"З наших териконів не побачиш тої краси, яка розкривається в Карпатах": враження від "ЯВОРИНИ - 2012"

top Политик

13–15 липня 2012 року в урочищі "Розтоки" біля с. Липа Долинського району Івано-Франківської области вчергове відбувся традиційний всеукраїнський наметовий спортивно-патріотичний табір Всеукраїнського об'єднання "Свобода" "Яворина-2012".

22.07.2012    20:30
  • img2249
  • img8

Цьогоріч до вшанувань старшинської школи УПА "Олені" та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта), зважаючи на чисельні запрошення друзів, долучився і я.

Урочище само по собі доволі велике, але для всіх груп місця для наметів не вистачило. Тому таборувались (ми також) ще й за гірською річкою. На цій світлині – річка там, де на задньому плані дерева.

Прибули ми до табору 13-го, головні події в урочищі відбувались у суботу 14-го. Цілий день проходив турнір з волейболу (команд було більше 20-ти), турнір з шахів та кульової стрільби. Одну з команд-учасниць очолював голова «Свободи» Олег Тягнибок.

Зранку суботи ми невеликою групою рушили на вершину Яворини. Враховуючи те, що ми вже були в урочищі на висоті 300-400 м, піднятись треба було приблизно на кілометрову висоту. В селі Липа, через яке пролягала дорога, є вказівник.

То ж так званою Хресною дорогою ми почали підйом.

Там, в горах, я вперше в житті побачив як росте чорниця. Зараз якраз сезон на неї, то й пройти мимо, не наївшись ягід,  ми не могли.

А це карпатські смереки.

Взагалі природа Карпат вражає. Я по приїзду, в перший таборовий вечір, жартома сказав друзям, що у нас на Донбасі деякі терикони вищі за їхні гори. Можливо, воно так і є. Але з наших териконів не побачиш тої краси, яка розкривається в Карпатах. Я вже не кажу про повітря, про холодні і бистрі гірські річки, водою з яких не можна напитись – така вона смачна.
Ось і вершина Яворини.

Без коментарів кілька світлин з вершини.

Спускались з гори іншою дорогою. Вона коротша за Хресну і утворена потоками води після дощів та танення снігу.

В село вийшли з іншого боку. Взагалі, галицькі села, на відміну від наших, справляють позитивне враження.

Там немає покинутих, нежилих хат. Навпаки – всюди зростають новобудови. Та й самі хати – яскраві і веселі…

Після спортивних змагань в таборі відбувся концерт української пісні, а завершувала святковий день – величезна ватра.

Вночі йшов дощ, то зранку неділі почали збиратись в дорогу. Повітря трохи прогрілось, і верхівки навколишніх гір опинились мовби в тумані.

У мене було попереду ще 3 вихідних дні, то я з вдячністю прийняв пропозицію друзів відвідати славне місто Стрий і казковий Львів.

Про це – в іншому блозі.

img

ПОСЛЕДНИЙКОММЕНТАРИЙ

auth VN VN 11 сентября 2012 г.   22:17
Это верно...Трудно поймать мысль в сбивчивой речи "политика" Игоря Славгородского, да и украинской устной речью он владеет крайне несовершенно. Думаю, что заметку о "Яворине-2012" не он написал - уж очень интересно и живописно.
img

НОВЫЕ АВТОРЫ

blog Алексей МАЦУКА Журналист
blog Роман БОЧКАЛА Тележурналист
blog Елена СТЯЖКИНА доктор исторических наук, профессор
blog Кирилл САЗОНОВ Журналист
blog Анна ХРИПУНКОВА Журналист, блогер
blog Энрике МЕНЕНДЕС Рекламист
blog Римма ФИЛЬ Журналист
blog Евгений ШВЕЦ Журналист
top5 ТОП-5
за месяц
новости corn
блоги corn
рейтинги corn
Новости Славянска